Makrók (fehérje, szénhidrát, zsír)

FEHÉRJE

Fehérje: napi 1,2- 2 g / tst kg.

(Erősportolóknál 1,6-2 g/ttkg/nap az ajánlott fehérjebevitel, állóképességi sportolóknál 1,2-1,4 g/ttkg/nap

Mi a fehérje?

Az élő sejtek legfontosabb alkotórészei a fehérjék, ezért ezeknek a táplálékok között különleges szerepük van. A szerkezetüket tekintve 20 különféle aminosavból állnak. Szervezetünk 14-16%-a fehérje, és körülbelül 0,1%-a szabadaminosav-tartalom. Testünk fehérjéinek és más nitrogéntartalmú alkotórészeinek felépítéséhez szükséges aminosavakat a táplálékaink fehérjéi szolgáltatják. Akkor, most, hogy is van ez, ugye??? Egyszerűen, az elfogyasztott fehérjéket lebontja szervezetünk aminosavakra.

Milyen funkciókat látnak el a fehérjék?

A fehérjék funkciója rendkívül fontos és változatos, többek között az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti elemei, a hormonok és az enzimek alkotórészei, szerepük van az immunrendszer felépítésében, valamint a különböző transzportfolyamatokban. Biztosítják a folyadék-, és sav-bázis egyensúlyt, fenntartják az érrendszer rugalmasságát. A szöveti fehérjék folyamatosan lebomlanak és újjáépülnek, így a bontáskor felszabadult aminosavak nagy része visszakerül a fehérjékbe. Hirdetések A 20 különböző aminosavból 9 esszenciális (fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metilalanin, metionin, treonin, triptofán és valin), azaz nélkülözhetetlen számunkra, hiszen szervezetünk nem tudja előállítani, vagy csak olyan kis mértékben szintetizálódnak, amely nem elégíti ki a szükségleteinket. A nem esszenciális aminosavakat szervezetünk képes előállítani az élelmiszerekkel elfogyasztott fehérjékből származó aminosavak átalakítása révén.

Fehérje típusok

A fehérjéket jellemzi a biológiai értékük is. Ez az érték a fehérjéknek azt a százalékát fejezi ki, amelyeket a testünk a fehérjéinek felépítésére képes hasznosítani. Az anyatej és az egész tojás biológiai értéke 100, azaz teljes mértékben hasznosulnak felszívódás után. A tehéntej biológiai értéke 88-95 között van, a csirkehúsé 82, a burgonyáé 73. Az elsőrendű, vagy más néven komplett fehérjék az összes aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. Ezek általában állati eredetű termékek (például tojás, tej, húsok, halak).

A másodrendű, fehérjék néhány aminosavban hiányosak, ezért önmagukban nem elegendő fehérjeforrások, ki kell egészíteni (idegen szóval komplettálni) másik ilyen, vagy elsőrendű fehérjével. Ezt a csoportot főleg növényi fehérjék alkotják. Komplettálás az, ha például a lizinben szegény kenyérre lizinben gazdag sajtszeleteket teszünk

Alapvetően hagyományos táplálékokból kell biztosítanunk fehérjét a szervezetünk számára: húsfélékből, tojásból, halból, sovány tejtermékekből. Egy fehérjekészítménnyel viszont kiegészíthetjük az étrendünket, és sokkal könnyebben vehetjük a segítségével magunkhoz azt a mennyiséget, amennyire szükségünk van minden egyes nap. Azonban semmiképpen sem helyettesíthetjük az ételt teljes egészében fehérjeturmixokkal!

  • Sovány hús, hal és szárnyas

Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Ha beiktatod az étrendedbe és növeled a sovány húsféléket: a halat és a szárnyasokat (csirke, lazac, tonhal, stb.) az nagy mennyiségű fehérjével látja el a szervezeted, emellett más egészségügyi előnyökkel is jár. Egy átlagos szelet csirkemell vagy lazacfilé mérettől függően 100-200 g között van. Grillezd, párold, vagy hal esetén fogyaszthatod akár nyersen is, a lényeg, hogy kerüld a rántást és a zsírban sütést!

  • Tojás

Mennyiség: 1 nagy tojás= 6 g fehérje

Napi 2-3 tojás fogyasztása nagyszerű módja, hogy beiktasd az egészséges fehérjét a fogyókúrádba és kerüld a túlzott kalória-bevitelt. Ha nincs időd arra, hogy iskola vagy munka előtt elkészítsd otthon a reggelid, főzz meg egy tucat kemény tojást a hét elején. Hűtőben tárolva eláll, és így egész hétre gondoskodsz az egészséges reggeliről, amit mindennap magaddal vihetsz.

  • Sajt

Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Mindennap egyél meg pár szelet sajtot, hogy jelentősen megemeld a fehérje bevitelt. A viszonyítás kedvéért eláruljuk, hogy pontosan ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a csirkehús.

  • Zsírszegény cottage cheese

Mennyiség: fél csésze= 14 g fehérje

Nem is gondolnád, pedig a zsírszegény túró listavezető a kategóriában, azaz egy adagja tartalmazza a legtöbb fehérjét.

  • Diófélék

Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

  • Mogyoróvaj

Mennyiség: 2 teáskanál= 8 g fehérje

Nincs is talán egyszerűbb és élvezetesebb módja a napi fehérjebevitelről való gondoskodásnak a mogyoróvajnál. Rengeteg mindenhez eheted: szendvicsekhez, wrap-okhoz, sőt még smootie-hoz is adhatod, de egyszerűen csak kikanalazhatod az üvegből is. Bárhogy szereted enni, arra figyelj, hogy tiszta, sótlan mogyoróvajat válassz.

  • Szója

Mennyiség: 1 csésze szójatej= 10 g fehérje

A szójatermékek, mint a tofu, a szójabab és a szójatej gazdagok fehérjében és tartalmazzák a 9 esszenciális aminosavat. A bennül levő fehérje függ a feldolgozás módjától: fél csésze tofuban 10 g, fél csésze szójababban 11 g, 1 csésze szójatejben pedig 10 g fehérje van.

  • Quinoa

Mennyiség: 1 csésze= 9 g fehérje

A quinoa a vegetáriánusok kedvenc ételévé válhat, mivel ez a gabona kiemelkedő fehérjeforrás. 1 csészényi főtt quinoában 9 g fehérje van. Elkészítése is igen egyszerű, ugyanúgy kell megfőzni, mint a hagyományos rizst. Adj hozzá szeletelt zöldségeket, magvakat és fűszereket, hogy ízletesebb és rostban gazdagabb legyen.

  • Hüvelyesek

Mennyiség: 1 bögre száraz bab= 16 g fehérje

Fél csésze babféle ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 30 g steak, így szintén ajánlható vegáknak, akik nem szeretnének lemondani a megfelelő fehérjebevitelről. A bab ráadásul magas rosttartalmának köszönhetően kitűnően telít is.

  • Görög joghurt

Mennyiség: 1 pohár joghurt= 20 g fehérje

Mennyi fehérje por elég és mikor fogyasszuk?

A mikor is elég lényeges kérdés. A legoptimálisabb, ha a nap folyamán egyenletesen történik a bevitel, mert egyszerre maximum 30 grammot tud a szervezet lebontani, megemészteni. A legoptimálisabb időpont reggel, ébredés után, amúgy is egész éjjel (hacsak nem fosztogattad a hűtőt némi éjjeli nasiért) nem jutottál semmilyen tápanyaghoz. Ha ilyenkor fogyasztasz proteint, az remekül hasznosul.

Nagyon jó időpont az edzés után is, mert az izmaid akkor teljesen kiürítették a raktáraikat, nehogy a saját izomszöveteihez nyúljon a tested. Ha késő este éhezel meg akkor is inkább egy fehérjeshake-t igyál, mint egyél valami hizlalót.

–   és igen, tudom, hogy sokkal finomabb tejjel meginni, de igyátok vízzel, hogy a tej ne gátolja a gyors felszívódást. Aztán, miután megittad az edzés utáni turmixodat, van egy úgynevezett időkapu, ami nem az időbeni utazásra szolgál sajnos, hanem abban az edzést követő 1-2 órában, be kellene vinni a szervezetbe egy jó kis étkezést, amely tartalmaz szénhidrátot is ezzel megnyugtatva a testünket, hogy visszakapja az elégetett, hasznosított tápanyagokat.

Mi történik a testedben a fehérjepor elfogyasztásakor?

Ahogy megiszod, az emésztőrendszered dolgozni kezd. A komplex fehérjemolekulákat aminosavakká, alapvető építőkockákká bontja, és ezek kerülnek a sejtekhez, ahol különböző felépítő folyamatokban vesznek részt, amire éppen szükség van. Nemcsak az izomsejteket regenerálja a szervezeted a bevitt proteinből, hanem ha kell, idegsejtek, hajszálak, vagy épp porcszövet használja fel. Vagyis a fehérjepor akkor is nagy szövetségesed, ha nem sportolsz, (bár én azért csak biztatlak, hogy mozogj rendszeresen) mert a tested minden sejtje, szövete hálás lesz érte.

Lépésről-lépésre így néz ki a fehérje feldolgozásának folyamata:

  • Protein fogyasztása
  • Gyomor: a fehérjéket elkezdi a gyomor lebontani aminosavakra
  • Bélrendszer: miután a fehérjét lebontotta a gyomor aminosavakra, a bélben felszívódnak és eljutnak a májba
  • Máj: a máj jelentős mennyiségű aminosavat von ki és csak az aminosavak 30%-át hagyja meg, amit a szervezet a vérkeringésen keresztül tud tovább hasznosítani
  • Keringés: az aminosavakat a vér szállítja az izomzathoz
  • Izomzat: az aminosavak megérkeztek az izomzathoz, hogy segítsenek a protein szintézisben, a más aminosavak képződjenek belőlük és oxidálódnak

Fehérjeforrásaid a következőkre alapozd: fehér húsok, sovány vörös húsok, halak, sovány tejtermékek, tojásfehérje és fehérje készítmények.